Готварска книга

                     Влесте тук моля ви:

. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!                            

 

 

Сладкиши и пудинги                                          

 

Шоколадови квадрати

Продукти: За блата: 200 г краве масло, 200 г пудра захар, 4 яйца, 200 г смлени орехи, 20 г галета, 1 прах ванилия, 1 супена лъжица какао. За глазурата: 150 г шоколад, 2 супени лъжици прясно мляко, 40 г краве масло, 20 г захар, печени бадеми.

Начин на приготване: На блата: Маслото се разбива със захарта. Прибавят се един по един жълтъците, смлените орехи, галетата, ванилията и белтъците, разбити на сняг. Всичко се разбърква и се изсипва в тава, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна. След като изстине, се реже на квадрати и се маже с глазура. На глазурата: Шоколадът, прясното мляко, кравето масло и захарта се варят до сгъстяване. Намазва се сладкишът и още топъл се набожда с печени бадеми.

 

   Орехови пасти

Продукти: За блата: 6 яйца, 100 г смлени орехи, 100 г захар, 100 г брашно и кората на 1 лимон. За крема: 200 мл прясно мляко, 40 г брашно, 120 г краве масло, 120 г пудра захар. За глазурата: 150 г захар, 100 мл вода, 1 белтък, 50 г шоколад.

Начин за приготване:На блата: Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се орехите, брашното и настърганата кора на лимона. Разбърква се леко и се изсипва във форма 35-25 см, застлана с хартия. Пече се в умерена фурна. На крема: Прясното мляко се вари с брашното до сгъстяване. Кравето масло се разбива с пудрата захар до побеляване. Двата вида крем се смесват и се разбъркват добре. На глазурата: Захарта се вари с водата до получаване на гъст сироп. Белтъкът се разбива на сняг. Във врящия сироп се пастъргва шоколадът и на тънка струя се прибавя към разбития белтък. Бърка се, докато се сгъсти.

След като се изпече, блатът се разрязва хоризонтално на две половини. Кремът се намазва върху едната половина. Може да се прибавят портокалови кори и нарязани на пръчици бадеми. След това се покрива с другата половина. Отгоре се залива с глазурата и се заглажда с помощта на нож.

Вашият коментар